1967-ben a WALA munkatársai minden krémet kézzel állítottak elő. Egy hatalmas zománcozott edényben fa pisztillel keverték össze az alkotórészeket homogén masszává.

 

Sokan lázadtak 1968-ban... Rudolf Hauschka és Elisabeth Sigmund már egy évvel korábban, 1967-ben forradalmat csináltak: megjelentek a piacon egyedülálló kozmetikájukkal, melynek alapelve: támogatni a bőr saját aktivitását.
Elisabeth Sigmund, az akkoriban Svédországban élő kozmetológus a WALA cég alapítójának, Dr. Rudolf Hauschkának a kérésére 1962-ben fogalmazta meg egy levélben a kozmetikára vonatkozó, egyedülálló gondolatait. A bőr Elisabeth Sigmund tapasztalata alapján saját erőkkel rendelkezik, így képes arra, hogy ellássa és regenerálja magát. A kozmetika feladata, hogy ebben támogassa. E válasz alapján Rudolf Hauschka meghívta a kozmetológusnőt Eckwäldenbe, ahol intenzív munka során antropozófus orvosokkal, gyógyszerészekkel, kémikusokkal közösen - néhány éves kutatásssal - kifejlesztették a WALA cég új kozmetikáját. A WALA gyógyszergyártásban szerzett tudáskincse és tapasztalatai társultak Sigmund asszony rendkívüli bőrápolási koncepciójával és saját készítményeinek receptúráival, és a gyümölcsöző kapcsolat eredményeként 1967-ben a kozmetikai piacon megjelentek a Dr.Hauschka kozmetika első készítményei.

 

 

A Dr.Hauschka kozmetika 1967-es első alapsorozata az alábbi termékekből állt:

Arcápolás:

  • Mélytisztító krém
  • Arctej
  • Arcvíz
  • N ampulla
  • Szinezett nappali kozmetikum
  • Rózsakrém
  • Arcolaj
  • Ajakkozmetikum
  • Szemborogatás
 


Testápolás:

 • Citrom fürdő koncentrátum
 • Levendula fürdő
 • Zsálya lábfürdő
 • Neem hajtonik
 • Rozmaring lábbalzsam
 • Rozmaring vénatonik
 • Selyempúder

 

 

Mélytisztító krém
Megelevenítő-tisztító alapápolás

Elisabeth Sigmund a Dr.Hauschka kozmetikumok kifejlesztésekor visszaemlékezett bécsi édesanyjára, aki a bőre tisztítására használt mandulapasztát egy kis porcelán tégelyben tartotta. Ezzel a háttérrel fejlesztette ki Elisabeth Sigmund az őrölt mandulát és ápoló szubsztanciákat tartalmazó készítményét: a mélytisztító krémet.

Az 1976 óta szinte teljesen változatlan összetétellel előállított mélytisztító krém használatakor a bőr hidrolipid köpenye nem sérül. A szennyeződéseket megkötő, a pórusokat mélyen kitisztító mandulaőrleményen kívül a készítmény további ápoló adalékokat - válogatott gyógynövény (pl. nyúlszapuka, orbáncfű, kamilla és körömvirág) kivonatokat - is tartalmaz, így megeleveníti és frissíti is a bőrt.
Az eredményes bőrápolás alapja a bőr reggeli és esti kíméletes tisztítása mélytisztító krémmel. Rendszeres használata finomítja a pórusokat, tiszta bőrképet eredményez, a bőr nedvességháztartása egyensúlyban marad. A mindennapos tisztítás így jótékony alapápolássá válik.

Alkalmazása: keverjen össze a tenyerében egy mogyorónyi mélytisztító krémet kevés vízzel, majd ezzel a keverékkel kenje be előre benedvesített arcát. Újranedvesített tenyérrel nyomkodja a készítményt finoman az arcbőrbe - NE DÖRZSÖLJE! Végül bő vízzel mossa le arcát.

Összetevők: víz, mandulaliszt, nyúlszapuka és körömvirág kivonat, alkohol, földimogyoró olaj, búzacsíra olaj, kamilla, orbáncfű és varázsmogyoró kivonat, mandulaolaj, éterikus olajok, acerolagyümölcs kivonat, xantán, alginát.

Hajdan...
1967-ben a WALA munkatársai minden krémet kézzel állítottak elő. Egy hatalmas zománcozott edényben fa pisztillel keverték össze az alkotórészeket homogén masszává. 
Az egyik személynek az edényt szilárdan meg kellett tartani, míg egy másik a sűrű pasztát erőteljesen összekeverte. Az első időkben három vagy négy munkatárs egy műszakban tíz kiló mélytisztító krémet tudott előállítani - 200 tubusra valót.

És ma? 
A Dr.Hauschka felhasználók számának állandó növekedése mellett nagy terhet vesz le a munkatársak válláról a gépek alkalmazása. Segítségükkel egy gyártási menetben 500 kg krémet lehet előállítani, amit azonnal - szintén gépek alkalmazásával - 10 000 tubusba töltenek.

 

Arctonik

Megelevenítő-frissítő alapápolás

Elisabeth Sigmund Svédországban kipróbálta, hogy hogyan viselkedne a bőre éjszakai krém nélkül. Arca egyik felét bekrémezte, a másikra pedig arctonikot tett. Néhány nap múlva arca krém nélkül hagyott felét sokkal elevenebbnek érezte - megszületett a zsírmentes éjszakai ápolás ideája!

Mi áll e mögött? Az a koncepció, hogy hagyni kell a bőrt, hogy mindazt létrehozza, amire szüksége van. A nyúlszapuka és a varázsmogyoró erősítő hatásával a Dr.Hauschka arctonik ösztönzi a bőr saját erőit és nedvesség-folyamatait. Az arctonik éjszaka támogatja a bőrt - abban az időszakban, mikor saját erejéből regenerálódik. A bőr saját egyensúlya fennmarad, rózsás, elevenen sugárzó bőr az eredmény!

Permetezzen tenyerébe kevés tonikot, és a reggeli és esti tisztítás után finoman nyomkodja arcbőrébe.

Összetevők: víz, nyúlszapuka kivonat, alkohol, varázsmogyoró kivonat, éterikus olajokHajdan...

A hatvanas években a WALA munkatársai az arcvizet - ahogyan akkoriban a tonikot nevezték - kézzel keverték össze. Nagy tartályokban elegyítették a vizet és alkoholt a nyúlszapuka és varázsmogyoró kivonatokkal, majd éterikus olajokkal. Ez utóbbiak csak nehezen elegyednek a vízzel, ezért a munkatársaknak négy héten keresztül a keveréket naponta erőteljesen át kellett keverniük. Ezt követően egy fém tölcsér segítségével töltötték üvegekbe a kész tonikot. A tölcsér alsó kis nyílását kézi szeleppel nyitották - alá helyezték az üveget, időben zárták a nyílást - és kész is volt a kézi töltésű arcvíz.

 

 

Rózsakrém
Felépítő-védelmet biztosító nappali ápolás

1929-ben Rudolf Hauschka rózsaszirmokkal kísérletezte ki a tartós, vizes növénykivonat előállítását. A mai napig sok WALA gyógyszernek is éterikus rózsaolaj biztosítja különleges harmonizáló és erősítő hatását. 1948 óta forgalomban volt a WALA rózsa gyógykenőcse, és Elisabeth Sigmundnak is volt egy rózsás arckréme. Kézenfekvő volt, hogy a gyógyszergyártás, valamint Elisabeth Sigmund tapasztalatai, tudáskincse alapján az újonnan kifejlesztett kozmetikai sorozathoz közösen kifejlesszenek egy rózsakrémet.

Ma, több, mint negyven év múltán a rózsakrém a Dr.Hauschka kozmetika legismertebb klasszikusa, egyike a legkedveltebb készítményeknek. Különösen a száraz, érzékeny, érettebb, az idő előtti öregedésre hajlamos bőrnek biztosít optimális védelmet, támogatja a bőr saját regenerálódását. Értékes rózsaolaj és a legnagyobb gondossággal előállított rózsaszirom és csipkebogyó kivonatok harmonizálják és erősítik a bőrt, karitévaj, rózsasziromviasz ás avokádókivonat védik a kiszáradástól. A rózsakrém kiegyenlíti a bőr nedvesség-zsiradék tartalmát                                                       és egymással összhangba hozza a bőrfunkciókat.

A kivörösödésre, hajszálértágulatra hajlamos bőrnek a Dr.Hauschka rózsakrém védelmező burkot ajándékoz. A finom bőrstruktúra olyan ápolást kap, melynek hatékonysága egyesíti magában a rózsa erejét és finomságát, kíméletességét.

Reggelente a mélytisztítóval történt tisztítás és az ezt követő tonik után a rózsakrémet nagyon finom rétegben hordja fel arcára, nyakára.

Összetevők: víz, földimogyoró olaj, orvosi ziliz gyökerének kivonata, méhviasz, avokádóolaj kivonat, orbáncfű kivonat, karitévaj, lecitin, éterikus olajok, rózsaviasz, rózsaszirom és csipkebogyó kivonat

Hajdan...
A rózsakrém tubusokba töltéséhez egy pumpás tölcsért használtak a WALA munkatársak. Az üres tubust az egyik munkatárs a pumpa alá tartotta, ami épp annyi krémet adagolt ki, amennyi belefért a tubusba, egy másik munkatárs a megtöltött tubust egy gépbe helyezte, amelyik a tubus végét behajtotta. Kézzel történt a címkézés, majd a dobozba helyezték a kész terméket. Egy menetben 16-20 kilót állítottak elő; ekkora mennyiségnél ez a módszer még megfelelt.

 

 

Rudolf Hauschka életútja

1891. november 6. Rudolf Hauschka megszületik Bécsben

1901. Felveszik a Reálgimnáziumba

1908-1913. Münchenben kémiát és orvostudományt hallgat az egyetemen

1913-1914. Asszisztens a bécsi és müncheni főiskolán doktori disszertáció

1914-1918. Az osztrák hadsereg tisztjeként frontszolgálat

1918-1925. Vezető kémikus és igazgató egy bécsi kémiai-gyógyszerészeti gyárban

1924. nyara és ősze Személyes találkozás és beszélgetések Rudolf Steinerrel Hollandiában

1925-1928. Tudományos expedíció az indiai óceánon a cethal feldolgozásával kapcsolatban

1929-1935. Kutatómunka az arlesheimi klinika laboratóriumábana ritmikus gyógyszer előállítás terén

1935. Az első WALA laboratórium alapítása Németországban, Ludwigsburgban. Továbbiak jönnek létre Drezdában, Londonban és Bécsben
1940. A Gnadenwaldi (Ausztria) szanatórium vezetése Margarethe Hauschkával együtt

1941. június 9. A Gestapo bebörtönzi

1943. Találkozása a WALA későbbi társalapítóival, Max Kaphannal és Maja Mewessel. Az elixírek előállításának elindítása Németországban, Stubenbachban

1944. A háború után újrakezdés München-Höllriegelskreuthban, a Homeopátiai Klinika kertjében felállított barakképületben

1950. A héttagúra bővült munkatársi kör áttelepül Eckwäldenbe. A gyógypedagógiai intézettől kölcsönkapott épületbe

1955. Az első saját épület felavatása Eckwäldenben

1969. december 28-án Rudolf Hauschka 78 éves korában meghal

 

 

Elisabeth Sigmund életútja

1914. október 25. Elisabeth Sigmund megszületik Bécsben

1933. Érettségi

1933-1939. Két szemeszter a bécsi orvosi egyetemen To Kalón kozmetikai gyártónál megszerzi a Diplom-Kosmetikerin képesítést Háromhónapos gyakorlat és kurzusok egy párizsi kozmetikai laborban Gyakornok a bécsi Pressl Kozmetikai Intézetben. Itt megismeri a kozmetikai kezelések során alkalmazott arcmasszírozási módszereket - nem ért egyet ezekkel, ezért elhagyja az intézetet. Önálló, széleskörű kutatások az antropozófiai orvoslás, a gyógynövényismeret - különös tekintettel a kozmetikában alkalmazott gyógynövények - területén, a bécsi egyetemi könyvtárban és a nemzeti könyvtárban régi, többnyire kolostori könyvtárakból származó orvosi könyvekben. Ezekben a többnyire kézzel írott és gazdagon illusztrált művekben rengeteg anyagot talál a különféle bőrbetegségekre vonatkozóan, sokféle receptúrát, amelyeket kozmetikumként lehet alkalmazni, és a gyógynövényleírások is sok kozmetikai hatást jelző leírást tartalmaztak. Számos ausztriai kolostor könyvtárában is végezhet kutatásokat.

1940-1944. A háború alatt ápolónőként dolgozik Berlinben

1944-1947. Átköltözik Rudolfstadtba, Türingiába, ahol a Schlossbergen, a Schiller-házban lakik. A háború végéig továbbra is ápolónőként dolgozik.

Kategória: A márkáról
Írta: Natura Budapest