A Dr. Hauschka kozmetikumok természetes alapú összetevőiről. Itt elsősorban a DR. HAUSCHKA készítmények természetes, ápoló hatású alkotórészeiről szólunk: a gyógynövény-kivonatokról, a zsíros és éterikus olajokról és a viaszokról.

A DR. HAUSCHKA KOZMETIKUMOKHOZ FELHASZNÁLT ANYAGOK

A készítmények (kompozíciók) hátterében olyan szubsztanciák állnak, melyek a megfelelően stabil alapot, úgymond a "csomagolást" szolgáltatják. Igényeinknek megfelelően ezek is természetes - legalábbis természetközeli - eredetűek, azaz kíméletes módon történik az előállításuk. A felhasznált segédanyagok nagy része is pozitív, azaz bőrápoló tulajdonságokat mutat. A készítmények az alábbi szubsztanciacsoportokat tartalmazzák:

 

Alapszubsztanciák: 
biodinamikus termesztésből származó friss gyógynövények vizes kivonatai, melyek a WALA fény- és hőritmikus eljárásával készülnek (pl. rózsakrémben, kézkrémben)

Olajos kivonatok:
a szárított gyógynövényekből 37°C-ra felmelegített olajban, egyhetes ritmikus eljárással, reggeli és esti keveréssel készülő kivonatok (kivétel az orbáncfű), melyet friss állapotban helyeznek az olajba).

Eszenciák:
víz-alkohol keverékben egyhetes fényritmikus eljárással, friss gyógynövényekből készülő kivonatok.

Higított, ritmizált szubsztanciák:
az alapszubsztanciákat további feldolgozás során ritmikusan hígítják-rázzák (pl. a kúraampullákhoz).

Éterikus olajok:
kizárólag tiszta, természetes éterikus olajok kerülnek felhasználásra. Gyógyászati és esztétikai szempontok alapján kerülnek a készítményekbe, harmonikus összhangban állnak a készítményekkel, jellegzetes illatukhoz és - konzerváló tulajdonságuk révén - tartósságukhoz is hozzájárulnak

Színezékek: 
a természet három birodalmából származnak.

Emulgátorok:
az egymást taszító vizes és olajos alkotórészek összekapcsolása a feladatuk. Leggyakoribb emulgátor: növényi lecitin. Vannak vízmentes Dr Hauschka készítmények (pl. szemhéjápoló, ajakkozmetikum és stift, testápoló olajok), melyek nem tartalmaznak emulgátort.

Gélképzők: 
az emulziók vizes fázisát stabilizálják, szilárdítják azzal, hogy egyfajta vázat képeznek. Példák: növényi nyálkaanyagok, birsmag, orvosi ziliz gyökere.

Konzisztenciát biztosító anyagok: 
a viaszok és más szilárd és félszilárd anyagok, melyek olajban oldódnak, az emulziók olajos bázisát "testessé" teszik. Pl.: méhviasz.

Konzerváló anyagok:
csak a vizet is tartalmazó készítményekben van rájuk szükség. A receptúrák természetes, antimikrobiálisan hatékony alkotórészei (pl. az éterikus olajok, propolisz, alkohol) stabilizálják a készítményeket - éppúgy, mint a megfelelő előállítási és csomagolási módok (pl. tégely helyett tubus).

Antioxidánsok: 
a zsíros és éterikus olajokat természetes szubsztanciák (acerola-, rozmaringkivonat) és a rendkívül gondos előállítás védik a széteséstől, bomlástól.