Ha a bőrt kezelni és ápolni akarjuk, akkor három oldalról tudunk rá befolyást gyakorolni:

A bőr mint univerzális szerv

A bőr átfogó burokszervként az egész embert reprezentálja. Belső szerveinkkel ellentétben, melyek speciális formával és funkcióval rendelkeznek, bőrünk egész életünk során megőrzi eredendő, embrionális állapotát. Ez az állapot az egész organizmust átfogó, az egyes szerveket átható, az ember teljességét jelentő és biztosító erőorganizáció képe.
A bőr inkarnátumában jelenik meg a megtestesült (inkarnálódott) ember. Ezért nem meglepő, hogy a bőr magában hordozza a belső szervek (a máj, a vese, a szív, a tüdő, az anyagcsere-tevékenység és az ideg-érzékszervi rendszer, valamint a középső ritmikus és hőfolyamatok) sajátos teljesítményeit és befolyásolja is azokat. A bőr körülburkolja az embert, a bőr a bent és kint közötti határzóna. Külső formánkat lehatárolja, és viselkedésében megnyilatkoztatja belső erőrendszereink állapotát. Szerveink tevékenysége belehat bőrünkbe - és ezen túl is, kifelé. A bőr teremt kapcsolatot belülről kifelé és kívülről befelé.

 

A bőr ápolása

Ha a bőrt kezelni és ápolni akarjuk, akkor három oldalról tudunk rá befolyást gyakorolni:

  1. külső aspektus: életvitel - pl. stressz kerülése
  2. táplálkozás szempontja: milyen tápanyagokat - és milyen formában - veszünk föl, belső szerveink hogyan dolgozzák fel azokat?
  3. az ápolást tekintve: hogyan bánunk bőrünkkel mint szervvel?

Ha belülről vagy kívülről olyan egyoldalú hatások érik bőrünket, melyeket ez az univerzális érzékszerv nem képes feldolgozni illetve leküzdeni, akkor beteges jelenségek lépnek föl.

Ennek egyik példája az akne-kép. Ilyenkor túlzott anyagcsere-tevékenység folyik "téves helyen" (többek között a faggyúmirigyek túlzott tevékenysége), ami mitesszerképződéshez, a szarusodási folyamat zavarához, pattanások, papulák (kiütések) képződéséhez vezet.

A bőrt terhelő külső hatás példájaként említhetjük a zsírtalanító tisztító eljárásokat. Ilyen esetben a bőr nemcsak védő hidrolipid köpenyét veszíti el, hanem a mélyebb rétegek "szarunedvességét" is. Hosszabb ideig folytatva ez a kezelés száraz, korán ráncosodó, érzékeny bőrt eredményez. Másik példa a bőr fiatalítását célzó gyümölcssavas kezelés, amikor kémiai úton eltávolítjuk a bőr külső, "öregebb" rétegét - ezáltal átmenetileg valóban frissebb, fiatalabb bőr az eredmény, hosszabb távon azonban a védelmétől megfosztott bőr sokkal érzékenyebb és irritáltabb lesz, mint savas kezelés nélkül lett volna - sőt, hamarabb fog öregedni.


Állapotképek
Hozzá vagyunk szokva, hogy a bőrt különféle típusokba soroljuk. Ismerjük a száraz, a tisztátalan, az érzékeny bőrt, ezen kívül minden állapotképnél különböző érettségi fokokat állapíthatunk meg: fiatal, középkorú, érett bőr. A DR. HAUSCHKA kozmetika nem azt tekinti feladatának, hogy a bőrt kívülről ellássa a pillanatnyilag hiányzó anyagokkal, hanem azt, hogy a bőr mint szerv saját tevékenységét ösztönözze. Így a DR. HAUSCHKA kozmetika nem elsősorban a pillanatnyilag megállapítható bőrállapot szimptómáit akarja kezelni és kiegyenlíteni.

Ehelyett az alapokból kiindulva a bőr funkcióit ösztönzi és erősíti. Napközben többek között a védő funkciót támogatja, éjszaka a zsírmentes ápolással aktivizálja a regenerációs és anyagcsere-tevékenységet. Ebből a nézőpontból szemlélve világos, hogy nincs is értelme, és nem is szükséges hatóanyagokkal (pl. NM-faktor) dolgozni. Ez - hosszabb ideig alkalmazva - csak a bőr passzivitásához és függőségéhez vezethet.

A DR. HAUSCHKA kozmetikai készítmények alkalmazásával lehetővé tesszük a bőr számára, hogy egészséges szervvé váljon, és saját gyengeségeit - melyek egyoldalú állapotképekben (száraz, tisztátalan, érzékeny stb.) mutatkoznak meg - képes legyen leküzdeni.

Ez azt is jelenti, hogy a DR. HAUSCHKA kozmetikának az a célja, hogy a bőrt mint univerzális szervet segítse, hogy lényeges funkcióit harmonikusan betölthesse. Így a DR. HAUSCHKA kozmetikát tulajdonképpen egészségápolásnak kell tekintenünk. A kozmetika mint rendező elv (KOSMEO) a bőr egészségén keresztül a bőr és az ember szépségéhez vezet. Ha az egyes készítmények alkalmazásánál mégis a különféle állapotképeket említjük, azt csupán a gyors tájékozódás kedvéért tesszük.