Minden testápolás, bőrápolás, szépségápolás a szó eredendő értelmében véve kozmetika. A görög KOSMEIN szó jelentése: rendezni, harmonizálni. Ezzel irányt is mutat a bőrápolás számára: fönntartani vagy újból helyreállítani a bőr természetes működésének rendjét. Ez a dekoratív készítményeknél is meghatározó jelentőségű szempont. Paracelsus a bőrt az asszony királyi palástjának nevezte, azaz különös figyelmet szentelt neki. A bőr tükrözi a belső embert, és érzékenyen reagál a külvilág hatásaira. Határ-szerv, a mikro- és makrokozmosz találkozási helye. 

A teljes bőrápolás külső és belső kozmetikát jelent.

Belső kozmetikán a legátfogóbb értelemben vett egészséges életvitelt értjük. Ehhez hozzátartozik a megfelelő életvitel, táplálkozás, kielégítő éjszakai pihenés, testmozgás, friss levegő és mértékletes napozás.

A külső kozmetika a kozmetikai készítmények alkalmazását jelenti. Ennek azért van különösen nagy jelentősége a bőr mint szerv számára, mert a megfelelő kozmetikumok közvetlenül belenyúlnak a bőr anyagcseréjébe, és ezáltal képesek a bőr ritmikus légzési és keringési funkcióinak kiegyenlítésére.


A kozmetikát ma nagyon különböző szempontok és módszerek alapján alkalmazzák, és sokféle változásnak is van kitéve. Általános gyakorlattá vált, hogy a bőrt pillanatnyi állapotképe alapján tipusokba sorolják (száraz, zsíros, érzékeny stb.), és ennek megfelelő különféle sorozatokkal kezelik. A tapasztalt állapothoz vezető folyamatoknak különféle okai lehetnek, melyeket azonban mindig a bőr és az egész organizmus viszonyának általános zavarára vezethetünk vissza.


A DR. HAUSCHKA kozmetika nem a fenti besorolás elvét követi. Készítményei a bőrt mint szervezetünk egységes szervét szólítják meg. Az alapápolást biztosító készítmények középpontjában mindig egy, a bőr lényeges funkcióinak egész általánosan megfelelő gyógynövény (nyúlszapuka) áll, amely köré speciális növénykivonatok, ásványi szubsztanciák, olajok, a természetből nyert aroma- és színanyagok csoportosulnak, együttesen harmonikus, egymásra hangolt egységet alkotva.
Ezáltal a bőr abba a helyzetbe kerül, hogy a maga harmonizálásához éppen szükséges szubsztanciákat kiválaszthassa, azokat érvényesülni engedje. Így a legfontosabb alapkészítmények egyaránt alkalmazhatók túlzott zsírtermelés, tág pórusok esetén, vagy száraz, hámló, idő előtti ráncosodásra hajlamos, vagy éppen túlzottan érzékeny bőr esetén is.